Parels voor de Zwijnen

under the apple tree by erik van schaaik


Hoe de dingen soms helemaal mis kunnen gaan

Een komisch griezelverhaal voor het slapengaan over familie, scheidingen en de dood. Prachtige stop-motion animatie.
Soms heb je van die dagen, je struint wat over het net op zoek naar mooie dingen en nieuws om aan jullie mee te geven.


En dan opeens beland je ergens “per ongeluk” op een pagina die heel wat moois in zich herbergt,iets wat dan op het eerste gezicht niet metteen als lief en leuk bestempelt kan worden maar iets, wat ondanks de minder mooie buitenkant iets moois in zichzelf herbergt.


Zoiets is dit dus, een cinecrowd project wat zijn doel ruimschoots heeft gehaald en dus uiteindelijk in de bioscoop vertoond is geweest. Nu is het aan jullie om deze te gaan zien en er hopelijk net zoveel van te genieten als dat ik deed.


Dus even een uitstapje naar iets anders maar wel iets moois.


Hieronder de orgineele opmaak naar het project toe en daaronder de uiteindelijke film.


veel plezier en tot de volgende.

gamescosplayenmeer logo

‘De appelboer en de priester. Buren in strijd. Geboren als broeders, daarna elkaar kwijt.’ Twee ruziënde personages, volstrekt onbewust over het doen en laten van de twee kleinere wezens, Aber en Crombie, worm-broers die in een appel wonen. Het mens-verhaal vermengt zich echter met het dier-verhaal en alles gaat vreselijk mis. De wormen scheiden en herenigen. Mensen sterven en schrikken wakker. Regen en onweer geselen de begraafplaats. Is er sprake van goddelijke interventie of basale agrarische principes? Een ding is zeker: appelcider zal nooit meer hetzelfde smaken.


Schrijver/regisseur Erik van Schaaik is van jongs af aan gefascineerd door griezelverhalen. Zijn voorliefde voor onweersbuien, wapperende gordijnen en lange, donkere gangen bracht hem naar het zuiden van de Belgische Ardennen waar hij in een kasteel woonde en ‘Under The Apple Tree’ begon te schrijven. In de stijl van Poe, Wilde en Dahl; een leuk griezel-fabeltje dat op satirische wijze de overeenkomsten tussen mens en worm schetst, resulterend in de eenwording van de twee: de wandelende dode.


‘Apple Tree is een film vol tegenstrijdigheden: Bizar maar ontroerend. Dierverhaal maar menselijk drama. Geënsceneerd als een speelfilm, maar dialoog op rijm. Het draait allemaal om de innerlijke wereld, letterlijk en figuurlijk.’ (Erik)


Ik geniet van mist, regen, onweer, kou en modder. Vanaf de warme bank met bier en chips welteverstaan. Het is een uitdaging om je animatiepoppen in mist of regen te plaatsen, kletsnat en onder de modder. ‘t Is allemaal zeer moeilijk te animeren in stopmotion. Maar juist dát gaan wij doen! De animators zullen wel gaan knarsetanden, maar dit wordt een heerlijk vieze, natte film.’ (Erik)


Thomas Hietbrink heeft de uitdaging aangenomen om samen met Pedri Animation, één van Nederlands toonaangevende stopmotion studio’s, een (crowdfund)budget bijeen te zoeken en topklasse geanimeerd entertainment te produceren. 


Hij haalde er een aantal gelauwerde talenten bij om het project een vliegende start te geven: het team van Beast Animation (België) en animator Sergio Lara (Spanje). Regisseur Erik van Schaaik filmt elke stap van het maakproces en plaatst het als een humoristisch productie-dagboek op de website van Under The Apple Tree. Neem vooral een ​​kijkje, ontmoet de makers, doe mee en zie het geschreven woord langzaam veranderen in bewegend beeld! 


Een kort verhaaltje groeide uit tot een monster. En het leeft! It’s aliiiiive! Steun Under The Apple Tree en help ons deze film uit te laten groeien tot een sterke, geanimeerde griezelkomedie. En wanneer de tijd is gekomen om het nest te verlaten zal hij de wereld rond reizen en de filmfestivals bezoeken, op televisie komen en andere publieke optredens doen. Het zal een prachtfilm zijn. 


QUOTE DIE DE FILMMAKER INSPIREERDE
HET GEHEIM VAN ‘T ZOMBIEDOM. NU WEET JE ALLES…
Nethy (worm)


De Crew
Thomas Hietbrink (kick-ass producent, licht tukkers accent)Anita van Dalen (vastbesloten aanjager en co-producent)Koen Vermaanen (een beast van een co-producent)Erik van Schaaik (schrijver van het oer-gedicht, regisseur met overwicht)Sergio Lara Jimenez (zombie-loving animator uit Spanje)Peter Mansfeld (hoofd sets & props and leathal troubleshooter)John Craney (hoofd poppen, sucker for sockets, ruler of rubber)Twee geweldig getalenteerde teams van Pedri Animation (NL) en Beast Animation (BE).
(link naar orgineel)De film


Sluit Menu